Indeklemningssyndrom i skulder

De smerter du har i skulderen er opstået som følge af en fortykket slimsæk med irritation af styresenerne til overarmen. Hvis denne tilstand har været af længere varighed, opstår der også knogleforandringer og forkalkninger. Disse forandringer forårsager manglende plads under skuldehøjden, således at du får smerter, når du skal løfte i armen.

Som oftest behandles med fysioterapi og blokader, men hvis dette har manglende effekt, kan det være nødvendigt med en operation. Ved operationen fjernes slimsæk og evt. forkalkning, og knoglen glattes af under skulderhøjden, indtil der er ordentlige pladsforhold. Operationen vil som regel være en kikkert-operation. Operationen kan oftest foregå i dagkirurgisk regi, det vil sige at du kommer hjem 3-4 timer efter operationen. I visse situationer skal operationen foregå under indlæggelse. Dette afklares ved forundersøgelsen.

Operationen: Ved operationen føres en lille kikkert ind i skulderleddet, hvorved man kan konstatere, om der er noget galt med skulderen, bortset fra den manglende plads under skulderhøjden. Den plads gørende operation foregår ved, at man fra ydersiden af din skulder fører nogle instrumenter ind, som først fjerner slimhinden og derefter afglatter knoglen, indtil der er plads nok. Efterfølgende vil der blive lagt lokalbedøvelse, og et smertekateter vil blive lagt ind i din skulder. Det lille smertekateter vil konstant pumpe smertestillende væske ind i din skulder de næste 2 døgn. Efter 2 døgn trækker du eller en af dine pårørende forsigtigt kateteret ud og sætter et lille plaster på. Du vil fra personalet få en kort vejledning i dette. Det anbefales, at du har paracetamol (Pinex/Panodil) til at supplere smertebehandlingen.

Efter operationen: Du vil blive informeret om operationens resultat og den efterfølgende plan af lægen, der opererede dig. Trådene skal fjernes på Kysthospitalet eller hos din egen læge efter 10-12 dage.

Du vil blive indkaldt til en kontrol efter ca. 3 måneder.

Forbinding: Hvis forbindingen er helt gennemsivet, skal den skiftes. Ellers må den sidde på i 2 dage, og derefter skal du tage den af. Er sårene tørre, behøver du ikke sætte ny forbinding på, men hvis det væsker fra sårene, skal forbindingen fornyes. Forbindingen er vandtæt, når den klæber godt til i kanten. Derfor må du tage brusebad, når du har lyst. Du må ikke gå i karbad eller svømmehal, før trådene er fjernet, og sårene er helet.

Genoptagelse af arbejde: Ved ikke skulderbelastende arbejde kan man som oftest genoptage arbejde efter 2-3 uger. Ved skulderbelastende arbejde må forventes 6-12 ugers sygemelding.